Filosofie

Out-of-the-box

Goede software zou met zo min mogelijk configuratie en installatieprocedures moeten werken. WordPress is zo ontworpen dat je binnen vijf minuten alles klaar kan hebben. Je hoeft geen strijd te leveren om de standaardfunctionaliteit van WordPress te gebruiken.

We werken er hard aan dat elke release zich houdt aan deze filosofie. We vragen om zo weinig mogelijk technische details tijdens het installatieproces. Daarnaast voorzien we je van uitleg daar waar we al iets vragen.

Design voor de meerderheid

Veel eindgebruikers van WordPress zijn niet technisch ingesteld. Ze weten niet wat AJAX is en hebben ook geen mening over welke versie van PHP ze gebruiken. De gemiddelde WordPress gebruiker wil eenvoudig kunnen schrijven zonder problemen of onderbrekingen. Dit zijn de gebruikers waarvoor we de software ontwerpen, omdat ze uiteindelijk degene zijn die er het meest gebruik van gaan maken.

Keuzes, geen opties

Bij het nemen van beslissingen zetten we gebruikers op de eerste plek. Een goed voorbeeld van deze overwegingen zijn opties voor onze software. Telkens wanneer je een gebruiker een optie geeft, vraag je hem om een beslissing te nemen. Wanneer een gebruiker de optie niet uitmaakt of begrijpt, leidt dit uiteindelijk tot frustratie. Als ontwikkelaars hebben we soms het gevoel dat het bieden van eindeloos veel opties een goede zaak is. Je kan nooit te veel keuzes hebben, toch? Uiteindelijk zijn deze keuzes technisch; het zijn keuzes waar de gemiddelde eindgebruiker geen interesse in heeft. Het is onze plicht als ontwikkelaars om slimme ontwerpbeslissingen te nemen en te voorkomen dat we met onze technische keuzes onze eindgebruikers onder druk zetten.

Clean, Lean en Mean

WordPress biedt in de basis een solide reeks basisfeatures. WordPress is zo ontworpen dat het slank en snel is en dat altijd zal blijven. We krijgen constant de vraag "wanneer wordt feature X gebouwd" of "waarom is plugin X niet opgenomen in core?" De vuistregel is dat core features biedt die 80% of meer van de eindgebruikers daadwerkelijk waardeert en gebruikt. Als de volgende versie van WordPress wordt geleverd met een feature die de meerderheid van de gebruikers meteen wil uitschakelen of denkt nooit te zullen gebruiken, dan hebben we het verknald. Als we ons houden aan het 80%-principe, zou dit nooit moeten gebeuren.

We kunnen dit doen omdat we een heel bekwaam thema en plugin systeem hebben en een fantastische ontwikkelaars community. Mensen hebben ieder verschillende behoeften en het ongelofelijk grote aantal WordPress plugins en thema's van hoge kwaliteit geeft gebruikers de mogelijkheid hun installaties naar wens aan te passen. Dat zou alle gebruikers moeten toestaan om de resterende 20% te vinden en ze alle WordPress onderdelen doen laten waarderen en gebruiken.

Streven naar eenvoud

We zijn nooit klaar met eenvoud. We willen WordPress bij elke release gebruiksvriendelijker maken. We hebben een goede staat van dienst op dit gebied, als je ons niet gelooft, kijk dan maar eens terug naar enkele oudere versies van WordPress!

In de afgelopen releases hebben we grote stappen genomen om het gebruikersgemak te verbeteren met als hoger doel zaken eenvoudiger te maken om te begrijpen. Een mooi voorbeeld hiervan zijn core software updates. Bijwerken was een lastig handmatig proces wat te lastig bleek voor te veel gebruikers. Met een duidelijke focus hierop hebben we dit proces terug kunnen brengen naar een eenvoudige klik. Nu kan iedereen met een WordPress installatie met één enkele klik zowel WordPress als de plugins en thema's eenvoudig bijwerken.

We houden ervan onszelf uit te dagen en taken te vereenvoudigen op manieren die positief zijn voor de algehele gebruikerservaring van WordPress. Elke versie van WordPress moet eenvoudiger en aangenamer in gebruik zijn dan de vorige.

Deadlines zijn niet arbitrair

Deadlines zijn niet arbitrair. Ze zijn een belofte aan onszelf en onze eindgebruikers waarmee we de oneindige opties inperken die onderdeel van een release zouden kunnen zijn. We hebben als doel drie grote releases per jaar vrij te geven. Dit hebben we door vallen en opstaan ontdekt als een goed balans tussen coole functies in elke release te krijgen, maar niet meer kapot maken dan we toevoegen.

Goede deadlines dwingen je bijna altijd dat je iets uit een release moet halen. Dit is niet een slecht iets, dit hoort zo.

Het principe van een release te vertragen om net nog even die ene functie toe te kunnen voegen bleek geen fijne. We hebben ruim een jaar lang gedaan en dat bleek voor niemand prettig te werken.

Hoe frequenter en regelmatiger releases worden, hoe minder belangrijk het is om een bepaalde functie in een specifieke release te stoppen. Als de feature deze release niet haalt, duurt het slechts enkele maanden tot de volgende release arriveert. Wanneer releases onvoorspelbaar zijn of er veel tijd tussenzit, is er meer druk om dat ene ding erin te persen omdat het zo lang zal duren voordat de volgende release plaatsvindt. Vertraging veroorzaakt vertraging.

De mondelinge minderheid

Er is een’ basisprincipe binnen de internet cultuur, de 1% regel genaamd. Deze stelt dat “ het aantal mensen dat inhoud maakt op het internet voor 1% (of minder) staat van het aantal mensen dat werkelijk die inhoud bekijkt”.

We zien het grote belang om informatie te ontvangen en antwoorden te geven aan personen die feedback geven op forums, maar ze zijn slechts een beperkt deel van onze eindgebruikers. Bij beslissingen over de richting die we met WordPress op willen, dagen we ook gebruikers uit die normaliter minder aanwezig zijn op de forums. We doen dit door te spreken met bezoekers van WordCamps over de hele wereld dat geeft een beter uitgebalanceerde mening en dat zal ons uiteindelijk helpen om betere beslissingen te nemen voor iedereen die met WordPress verder wil komen.

Onze basisrechten

De licentie waaronder WordPress is gepubliceerd is de General Public License (GPLv2 or later) welke vier kern vrijheden verzorgd en dit kun je als de WordPress “bill of rights” beschouwen:

  • De vrijheid om het programma te draaien voor welk doen dan ook.
  • De vrijheid om het programme te bestuden en aan te passen zodat het doet wat jij wilt.
  • De vrijheid om te herdistribueren.
  • De vrijheid om kopies van jouw aangepaste versies te verspreiden naar anderen.

Onderdeel van die licentievereisten zijn onder meer licentieafgeleide werken of dingen die core WordPress functies (zoals thema's, plugins, enz.) onder de GPL koppelen, waardoor ook de vrijheid van gebruik voor deze werken wordt doorgegeven.

Uiteraard zijn er mensen die proberen deze idealen te omzeilen en de vrijheid van hun gebruikers te beperken door te proberen mazen in de wet te vinden of op de een of andere manier de bedoeling van de WordPress licentie te omzeilen, namelijk het garanderen van de vrijheid van gebruik. We geloven dat de community als geheel diegenen zal belonen die zich richten op het ondersteunen van deze licentie vrijheden in plaats van ze te proberen te vermijden.

De WordPress community moet er op wijzen dat de vrijheden in de GPL helpen om software van hoge kwaliteit te leveren.